whatsapp

HIZLI MENU

Çek İptal Davası Örnek Dilekçe

 

Çek İptal Davası Örnek Dilekçe

T. C.

 …… ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

SAYIN BAŞKANLIĞINA

-ÖDEME YASAĞI TALEPLİDİR-

 

Davacı                               : X.. LTD. ŞTİ.

 

Vekili                                  : Av. …….

 

Davalı                                 : Y… TİC. LTD. ŞTİ.

  Dudullu Organize Sanayi Bölgesi Des Sanayi Sitesi, 109. Sokak B16 Blok,

  Ümraniye/İstanbul

 

Dava Konusu                   : Müvekkil şirket tarafından davalı y ….. şirketine keşide edilen;

….Bankası ……. Şubesi, ……..No’ lu, ……. tarihli, ………. TL bedelli;

Çeklerin, taraflar arasındaki ticari ilişki dolayısıyla davalı tarafından müvekkil şirkete teslim edilecek ürünlere ilişkin verildiği; ancak davalı şirketin ürünleri müvekkil şirkete zamanında teslim etmediği; bu nedenle davalı tarafından teslim edimi ve yükümlülüğü yerine getirilmediğinden ve dolayısıyla müvekkil şirketin de bu durumda borçlu olması gibi bir durum söz konusu olmadığından ÇEKLERİN İPTALİNE KARAR VERİLMESİ DAVAMIZDAN; YARGILAMA MÜDDETİNCE ÇEKLER ÜZERİNE TEDBİREN ÖDEME YASAĞI KONULMASI TALEBİMİZDEN ibarettir.

 

Açıklamalar                      :

 

1. Müvekkil şirket ile davalı şirket arasındaki ticari ilişki sebebiyle, taraflar arasında mal alım satımı konusunda anlaşılmıştır. Ürünlerin teslim edileceği konusunda davalı şirket tarafından taahhütte bulunulmuştur. Taraflar arasındaki ticari ilişki gereği müvekkil şirket tarafından, davalı tarafından teslim edileceği ifade edilen ürünlere karşılık;

….Bankası ……. Şubesi, ……..No’ lu, ……. tarihli, ………. TL bedelli;

Çekleri keşide edilmiş ve davalıya çekler teslim edilmiştir. (EK-1, Çeklerin fotokopisi)

 

2. İleri tarihli olarak keşide edilen bu çeklere karşılık, davalı şirket ürünleri, çekler kendisine teslim edildikten birkaç gün içinde teslim etmesi gerekirken, bir ayı geçmesine rağmen ürünler teslim edilmemiştir. Davalı şirket, taraflar arasındaki sözleşme gereği ürünleri teslim etmemiştir. Buna karşın çekler halen davalı şirkettedir ve müvekkil şirket yetkililerince sürekli olarak görüşmelerine rağmen ve sözlü olarak defaten kendilerine söylenmesine rağmen, çekleri iadeye de yanaşmamaktadırlar.

 

3. Tarafımızca haricen yapılan araştırmalar sonucunda, davalı şirketin son 12 ayda arkası yazılan ve ödenmemiş 31 adet çeki bulunmakta olup, ödenmemiş çek bedeli toplamı ….. TL’ dir. Dolayısıyla davalı şirketin işleri dolayısıyla çok fazla borcu vardır ve çekleri dahi karşılanmamaktadır. Karekodlu çek raporunu da dilekçemiz ekinde sunuyoruz (EK-2, davalı şirkete ait karekodlu çek raporu). Yıllar itibariyle davalı şirketin çek raporunu da sunuyoruz. Bu rapordan anlaşılmaktadır ki, davalı şirketin ticari işleri dolayısıyla an itibariyle çok fazla borcu vardır. Kaldı ki müvekkil şirketin de satın aldığı mallar davalı şirket tarafından müvekkil şirkete teslim edilmemiştir. Çekler davalı şirkete teslim edildikten hemen sonra mal teslimini davalı şirket taahhüt etmesine rağmen, aldığı çeklere karşılık müvekkil şirketin satın aldığı ürünleri müvekkil şirkete teslim etmemiştir.

 

4. Gelinen aşamada tarafların arasında yaptıkları mal alım satıma dair ticari ilişki sebebiyle, davalı şirkete teslim edilen bu 3 adet çekin iptalini ACİLİYETLE talep etme gereğimiz hasıl olmuştur. Malların teslim edilmediğine dair iddiamıza ilişkin tanıklarımızın dinlenmesini de talep ediyoruz. Ayrıca malların teslim edilmediği, teslimata dair HİÇBİR BELGENİN OLMAMASI İLE DE ORTADADIR. Davalı şirket şu aşamaya kadar malları teslime yanaşmadığı gibi, şu aşamadan sonra da yanaşmayacaktır. Kaldı ki, müvekkil şirket yetkilileri davalı şirket ile defalarca görüşmüş ve hiçbir şekilde netice alamamıştır ve malın teslim edileceği de müvekkil şirkete söylenmemiştir. Açıkçası, davalı şirket, çekleri aldıktan sonra kesinlikle mal teslimine de yanaşmamış çekleri de iade etmemiştir. Tarafımıza da zaman kaybetmeden çek iptal davası açma yoluna başvurma gereği hasıl olmuştur. Zira, çeklerin vadeleri yaklaşmaktadır ve kaldı ki vadeleri gelmeden dahi davalı şirket tarafından çeklerin bankaya ibrazı tehlikesi mevcuttur. Zira davalı şirket tarafından çek bankaya ibraz edildiği anda ödenmesi söz konusu olabilecektir. Dolayısıyla bu tehlikenin varlığı söz konusu olduğu için, ACİLİYETLE ÖDEME YASAĞI TEDBİRİNE DAİR KARAR VERİLMESİNİ SAYIN MAHKEMENİZDEN TALEP EDİYORUZ.

 

               YARGITAY 19. HUKUK DAİRESİ E. 2004/7133 K. 2005/1492 T. 17.2.2005: “• MENFİ TESPİT DAVASI ( Çekler Karşılığı Olan Malların Kendilerine Teslim Edilmediği İddiası Nedeniyle Davalı Kayıtlarında Olduğu Anlaşılan 4 Adet Fatura İle İlgili Malların Davacıya Teslimi Yönünden Deliller Toplanması Gereği )

• TARAF SIFATI ( Hükmün Davanın Taraflarına Yönelik Kurulacağı Gözetildiğinde Adı Geçenin "Müdahil Davalı" Şeklinde Yazılması Adı Geçene Taraf Sıfatını Kazandırmadığı )

• MÜDAHİL DAVALI ( Hükmün Davanın Taraflarına Yönelik Kurulacağı Gözetildiğinde Adı Geçenin "Müdahil Davalı" Şeklinde Yazılması Adı Geçene Taraf Sıfatını Kazandırmadığı )

• ÇEK KARŞILIĞI MALLARIN TESLİMİ ( Kendilerine Teslim Edilmediği İddiası Nedeniyle Davalı Kayıtlarında Olduğu Anlaşılan 4 Adet Fatura İle İlgili Malların Davacıya Teslimi Yönünden Deliller Toplanması Gereği )

• VEKALET ÜCRETİ ( Davanın Tarafı Olmayan Feri Müdahiller Lehine Takdiri Doğru Olmadığı )

• FER'İ MÜDAHİL ( Davanın Tarafı Olmayan Feri Müdahiller Lehine Vekalet Ücreti Takdiri Doğru Olmadığı )

• TAZMİNAT ( Davanın Tarafı Olmayan Feri Müdahiller Lehine Vekalet Ücreti Takdiri İle İİK.nun 72.Maddesi Uyarınca Bunlar Yararına Tazminata Hükmolunması da Doğru Görülmediği )

2004/m.72

ÖZET : Dava menfi tespit talebidir.

1- Hükmün davanın taraflarına yönelik kurulacağı gözetildiğinde adı geçenin "müdahil davalı" şeklinde yazılması adı geçene taraf sıfatını kazandırmaz.

2- Davacı yan dava konusu çekler karşılığı olan malların kendilerine teslim edilmediği iddiasında bulunmuş olmasına göre davalı kayıtlarında olduğu anlaşılan 4 adet fatura ile ilgili malların davacıya teslimi yönünden deliller toplanıp, yeterli inceleme yapılmadan davalı yana bu yönde savunma imkanı sağlanmadan eksik inceleme ile yazılı olduğu şekilde karar verilmesi doğru olmadığı gibi davanın tarafı olmayan feri müdahiller lehine vekalet ücreti takdiri ile İİK.nun 72.maddesi uyarınca bunlar yararına tazminata hükmolunması da doğru görülmemiştir.”

 

YARGITAY 19. HUKUK DAİRESİ E. 2014/16857 K. 2015/3068 T. 5.3.2015: “• MENFİ TESPİT DAVASI ( Çekin Karşılığında Davacıya Verilmesi Gerekli Malların Teslim Edilmediği - Bedelsizlik Def'inin Çek Temlik Alan Davalı Faktoring Şirketine Karşı da İleri Sürülebileceği )

• ÇEKİN BEDELSİZ KALMASI ( Menfi Tespit Davası - Çekin Karşılığında Davacıya Verilmesi Gerekli Malların Teslim Edilmediği/Bedelsizlik Def'inin Çek Temlik Alan Davalı Faktoring Şirketine Karşı da İleri Sürülebileceği )

• BEDELSİZLİK DEF'İNİN ÇEKİ TEMLİK ALAN FAKTORİNG ŞİRKETİNE KARŞI İLERİ SÜRÜLEBİLMESİ ( Menfi Tespit Davası - Çekin Karşılığında Davacıya Verilmesi Gerekli Malların Teslim Edilmediği )

ÖZET : Dava menfi tespit talebine ilişkindir. Davaya konu çekin karşılığında davacıya verilmesi gereken malların teslim edilmediği, böylece çekin bedelsiz kaldığı, bedelsizlik def'inin çeki temlik alan davalı Faktoring Şirketi'ne karşı da ileri sürülebileceği gerekçeleriyle davanın kabulüne karar verilmelidir.”

 

YARGITAY 19. HUKUK DAİRESİ E. 2016/2492 K. 2016/9203 T. 23.5.2016: “• MENFİ TESPİT VE İSTİRDAT DAVASI ( Sözleşme ile Aksi Kararlaştırılmadıkça Satıcı ve Alıcının Borçlarını Aynı Anda İfa Etmekle Yükümlü Olduğu/Çekin Bir Ödeme Aracı Olup Mevcut Bir Borcun Karşılığında Verildiğinin Kabulü Gerektiği - İrsaliyelerin ve Faturaların Malların Teslim Edildiği Tarihten Sonra İleri Tarihli Olarak Verildiği/Davalının Malların Teslim Edildiğini İspat Yükümlülüğünün Bulunmadığı - İspat Yükünde Yanılgıya Düşülerek Karar Verilemeyeceği )

• ÇEKİN BİR ÖDEME ARACI OLDUĞU ( Mevcut Bir Borcun Karşılığında Verildiği/Sözleşme ile Aksi Kararlaştırılmadıkça Satıcı ve Alıcının Borçlarını Aynı Anda İfa Etmekle Yükümlü Olduğu - Çekler Avans Olarak Verildiğinden Karşılığında Mal Teslim Edilmediğine Yönelik İddiayı İspat Yükünün Davacı Üzerinde Olduğu/Davalının Malların Teslim Edildiğini İspat Yükümlülüğünün Bulunmaması Nedeni ile İspat Yükünde Yanılgıya Düşülerek Karar Verilemeyeceği )

• İSPAT YÜKÜ ( Menfi Tespit ve İstirdat Davası/Çekler Avans Olarak Verildiğinden Karşılığında Mal Teslim Edilmediğine Yönelik İddiayı İspat Yükünün Davacı Üzerinde Olduğu - Davalının Malların Teslim Edildiğini İspat Yükümlülüğünün Bulunmadığı/İspat Yükünde Yanılgıya Düşülerek Karar Verilmesinin Hatalı Olduğu )

2004/m.72

6100/m. 190

ÖZET : Sözleşme ile aksi kararlaştırılmadıkça veya aksine bir adet bulunmadıkça satıcı ve alıcı borçlarını, aynı anda ifa etmekle yükümlüdür. Çek bir ödeme aracı olup, mevcut bir borcun karşılığında verildiğinin kabulü gerekir. Dosya içerisindeki irsaliyelerin ve faturaların malların teslim edildiği tarihten sonra ileri tarihli olarak verildiği anlaşılmaktadır. Çeklerin avans olarak verildiği, karşılığında mal teslim edilmediğine yönelik iddianın ispat yükü davacı üzerinde olup, davalının malların teslim edildiğini ispat yükümlülüğünün bulunmaması nedeni ile ispat yükünde yanılgıya düşülerek karar verilmesi hatalıdır.”

 

YARGITAY 13. HUKUK DAİRESİ E. 2002/659 K. 2002/2648 T. 13.3.2002: “• ÇEKİN İPTALİ İSTEMİ ( Davalıdan Satın Alınan Malların Davacıya Teslim Edilmemesi Nedeniyle Verilen Çeklerin İptali Talebi )

• ÇEKİN PEŞİN ÖDEME VASITASI OLMASI ( Peşin Ödemelerde Mal ve Paranın Aynı Anda Karşılıklı Teslim Edildiğinin Kabulü )

• MENFİ TESPİT DAVASI ( Davalıdan Satın Alınan Malların Davacıya Teslim Edilmemesi Nedeniyle Verilen Çeklerin İptali Talebi )

HER TÜRLÜ DELİLLE İSPAT ( Davacının Yemin Deliline Başvurabilmesi )

• YEMİN ( Davacının Dilekçesinde Tüm Yasal Deliller İbaresini Kullanması Nedeniyle Davalıya Yemin Teklif Edebilmesi )

6762/m.692

1086/m.179,337

2004/m.72

ÖZET : …davacının dava dilekçesinde kullandığı "tüm yasal deliller" ibaresinden açıkça, yemin deliline de dayandığı anlaşılmakta olup, mahkemece davacıya, yemin teklif etme hakkı olduğu hatırlatılmalıdır.”

 

               Davalı şirket tarafından malların teslim edilmediğine dair iddiamız, tanık anlatımlarıyla da ispatlanacaktır.

 

               Tüm bu nedenlerle çek iptal davamızın kabulünü talep etmekle, 3 adet çeke ilişkin öncelikle ödeme yasağı kararının ACİLİYETLE konulmasını talep ediyoruz.

 

HUKUKİ SEBEPLER          : İİK, TTK, TMK, TBK ve ilgili sair tüm mevzuat hükümleri.

 

HUKUKİ DELİLLER           :

 

1.      Çeklerin fotokopisi (EK-1)

2.      Davalı şirkete ait karekodlu çek raporları (EK-2)

3.      TANIKLAR (İsim, adres ve TC’ leri bilahare bildirilecektir.)

4.      Bilirkişi incelemesi, keşif, tanık, yemin, isticvap ve yasal her türlü delil.

5.      Tüm muhasebe kayıt, bilgi ve belgeleri

6.      Ticaret Sicil Kayıtları

7.      Ticari defter ve kayıtları, envanter defteri, yevmiye defteri, defteri kebir

8.      Dava dilekçemizde dayandığımız tüm hususlar

9.      Emsal Yargıtay kararları

10.   Karşı delil sunma hakkımız saklı kalmak kaydıyla sunulacak tüm deliller

 

SONUÇ VE İSTEM            : Yukarıda ayrıntılı arz ve izah ettiğimiz neden ve gerekçelerle ve Sayın Mahkemece takdir edilecek başkaca neden ve gerekçelerle,

Müvekkil şirket tarafından davalı Y…… şirketine keşide edilen;

….Bankası ……. Şubesi, ……..No’ lu, ……. tarihli, ………. TL bedelli;

Çeklerin, taraflar arasındaki ticari ilişki dolayısıyla davalı tarafından müvekkil şirkete teslim edilecek ürünlere ilişkin verildiği; ancak davalı şirketin ürünleri müvekkil şirkete zamanında teslim etmediği; bu nedenle davalı tarafından teslim edimi ve yükümlülüğü yerine getirilmediğinden ve dolayısıyla müvekkil şirketin de bu durumda borçlu olması gibi bir durum söz konusu olmadığından ÇEKLERİN İPTALİNE KARAR VERİLMESİ DAVAMIZIN KABULÜNÜ; ÇEKLER HAKKINDA TEMİNATSIZ OLARAK, KABUL EDİLMEZ İSE TEMİNATLI OLARAK ÖDEMEDEN MEN TALİMATI VERİLMESİNİ, YARGILAMA SONUNDA ÇEKLER HAKKINDA İPTAL KARARI VERİLMESİNİ TALEP EDER, saygılarımızı sunarız.

 

                                                                                 Davacı Vekili

                                                                                                              Av. ………..

BENZER DİĞER HABERLER