whatsapp

HIZLI MENU

İcra Mahkemesi - Yetkiye İtiraz Davası – Kambiyo Senetlerine Özgü İcra Takibi - Örnek Dava Dilekçesi

İcra Mahkemesi - Yetkiye İtiraz Davası – Kambiyo Senetlerine Özgü İcra Takibi

 

T.C.

………. İCRA HUKUK MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİNE

 

İCRA DOSYA NO               ……. İcra Dairesinin ………..E. Sayılı dosyası

 

İTİRAZDA BULUNAN

DAVACI (BORÇLU)           : …………

 

VEKİLİ                  : AV. …………

 

DAVALI (ALACAKLI)         : …………..

 

VEKİLİ                  : AV. …………….

 

DAVA KONUSU                : İCRANIN DURDURULMASI TALEPLİ OLARAK YETKİ İTİRAZIMIZI SUNARAK, İCRA TAKİBİNİN İPTALİ DAVAMIZDAN İBARETTİR.

 

DAVANIN ÖZETİ               : ……………. İcra Dairesinin …………. E. Sayılı dosyası ile müvekkil aleyhine davalı tarafından ………. düzenlenme tarihli, ………. vade tarihli, ………….. TL tutarlı bonoya ilişkin kambiyo senetlerine özgü icra takibi yapılmıştır. İcra takibi yetkisiz İcra Müdürlüğünde yapılmış olmakla,  İCRA TAKİBİNİN YAPILDIĞI İCRA DAİRESİNİN YETKİSİZ OLMASI SEBEBİYLE YETKİYE İTİRAZLARIMIZI VE İCRA TAKİBİNİN İPTALİ TALEBİMİZİN sunulmasından;

               İtiraz dilekçemizde ileri sürdüğümüz hususlar dikkate alınarak İİK md. 169/a-2 ve İİK md. 170/2 gereği İCRA TAKİBİNİN DURDURULMASI  KARARININ VERİLMESİ taleplerimizden ibarettir.

 

 AÇIKLAMALAR                 :

 

               1. ……….. İcra Dairesinin …….. E. Sayılı dosyası ile müvekkil aleyhine davalı tarafından ………. düzenlenme tarihli, ………. vade tarihli, ………….. TL tutarlı bonoya ilişkin kambiyo senetlerine özgü icra takibi yapılmıştır. İşbu takibin iptali davasını ikame ederek,  icra takibi yetkisiz İcra Müdürlüğünde yapılmış olmakla,  İCRA TAKİBİNİN YAPILDIĞI İCRA DAİRESİNİN YETKİSİZ OLMASI SEBEBİYLE YETKİYE İTİRAZ ediyoruz ve İCRA TAKİBİNİN İPTALİNİ talep ediyoruz.

 

               Haklı yetki itirazımızın kabulünü talep ediyoruz. …………. İCRA DAİRESİ YETKİSİZDİR. MÜVEKKİL BORÇLU …………… UN ADRESİ, ……. OLUP, YETKİLİ İCRA DAİRESİ ……..  İCRA MÜDÜRLÜĞÜDÜR.

 

               Kambiyo senetlerine özgü haciz yolu ile takiplerde yetkili icra dairesi İİK md. 50 kıyasen uygulanarak belirleneceğinden, HMK' nın yetkiye ilişkin md. 5-19 hükümleri kıyasen uygulanacağından, KAMBİYO SENETLERİ BAKIMINDAN ALACAKLININ KENDİ YERLEŞİM YERİNDE TAKİP YAPABİLMESİ KURALI (TBK MD. 89/1) GEÇERLİ DEĞİLDİR! Kaldı ki alacaklının kendi yerleşim yeri de ………' de olmakla, alacaklı taraf, kendi isteğine göre ……….. İcra Müdürlüklerinde icra takibi başlatmıştır. Kambiyo senetlerine özgü icra takiplerine alacaklı taraf, kendi isteğine göre, kendisine en yakın gelen yer icra dairesinde İCRA TAKİBİ YAPAMAZ !

 

               Kambiyo senetlerinde borç aranacak borçlardan olduğundan, ANCAK BORÇLUNUN YERLEŞİM YERİNDE İCRA TAKİBİ BAŞLATILABİLİR. Dolayısıyla müvekkil borçlu ……….'un adres bölgesinde ……… İCRA DAİRESİ yetkili olmakla, ………… İCRA DAİRELERİNDE (………) YAPILAN İCRA TAKİBİNE YETKİ İTİRAZLARIMIZI SUNUYORUZ, ZİRA YETKİLİ YER DEĞİLDİR.

 

               Yetki itirazlarımızın kabulü ile ……….. İcra Müdürlüğünün yetkisizliğine karar verilmesini, ………. İcra Dairesinin ………… E.  Sayılı dosyası ile girişilen icra takibinin İPTALİNE karar verilmesini talep ediyoruz.

 

               2. İCRA TAKİBİNİN DURDURULMASINA DAİR HAKLI İSTEMİMİZİN KABULÜNÜ TALEP EDİYORUZ:

               İİK md. 169/a-2: "İcra mahkemesi hakimi, borçlunun itiraz dilekçesine ekli olarak ibraz ettiği belgelerden borcun itfa veya imhal edildiği veya senedin metninden zamanaşımına uğradığı veya borçlunun borçlu olmadığı yahut icra dairesinin yetkili olmadığı kanaatine varırsa, daha evvel itirazın esası hakkındaki kararına kadar icra takibinin muvakkaten durdurulmasına karar verebilir."

               İİK md. 170: "İcra mahkemesi duruşmadan önce yapacağı incelemede, borçlunun itiraz dilekçesi kapsamından veya eklediği belgelerden edindiği kanaata göre itirazı ciddi görmesi halinde alacaklıya tebliğe gerek görmeden itirazla ilgili kararına kadar icra takibinin geçici olarak durdurulmasına evrak üzerinde karar verebilir."

 

               İİK md. 169/a-2' de yer alan kanun hükmü açıktır. Gerek icra dairesinin yetkisine gerekse takibe ve diğer hususlara dair itiraz varsa ve bu nedenle ödeme emrinin ve takibin iptaline dair dava açılmışsa, itirazın esası hakkında kararına kadar icra takibinin geçici olarak tedbiren durdurulmasına karar verilebilecektir.

 

               Kanun maddesine göre mümkün olduğu üzere, işbu icra takibinin iptali talebimiz icra takibine yetki itirazlarımızdan kaynaklanmakta olup, icra takibinin durdurulması talebimizin kabulüne karar verilmesini talep ediyoruz.

 

               İcra takibine yetkiye itirazlarımız yönünden yargılama sonucunda ödeme emrinin iptali gerekmekte olup, yargılamanın devamı süresince icra takibi tedbiren durdurulmalıdır ki, yargılamanın neticesinde ödeme emrinin iptali halinde bu arada DAVALININ KÖTÜNİYETLİ ŞEKİLDE YETKİSİZ YERDE AÇTIĞI takibe dayanarak yapılması muhtemel haciz ve muhafaza tehdidi ENGELLENSİN. Yetkisiz icra dairesinde açılan takipten dolayı ödeme emrinin iptaline dair davamız sebebiyle İİK md. 169/a-2 ve 170 gereği takibin durdurulmasında hukuki yararımız da vardır. Hukuki yarar şartını kanun maddesi aramamakla birlikte, YİNE DE HUKUKİ YARARIMIZ OLDUĞUNU VURGULAYARAK, BİR AN EVVEL TAKİBİN DURDURULMASINI TALEP EDİYORUZ.

 

HUKUKİ NEDENLER         : İİK, HMK, TBK, Çek Kanunu ve ilgili tüm sair mevzuat.

 

HUKUKİ DELİLLER            :

 

Takibe konu bono (İcra takibinde fotokopisi mevcut olup, gerekli görüldüğünde davalı taraftan aslının istenmesini talep ediyoruz.)

Tarafların ikametgah kayıtları

……….. İcra Dairesinin ………. E. Sayılı dosyası (Celbini talep ediyoruz.)

İşbu dava dilekçemiz içeriğinde ve dosya münderecatında dayandığımız tüm hususlar

Lehimize emsal Yargıtay kararları

Bilirkişi incelemesi, yemin, tanık, isticvap ve her türlü yasal delil.

Karşı delil sunma hakkımız saklı kalmak üzera her türlü yasal delil. 

              

SONUÇ VE İSTEM            : Yukarıda ayrıntılı arz ve izah ettiğimiz haklı gerekçelerimizle ve Sayın Mahkemenizce nazara alınarak başkaca neden ve gerekçelerle HAKLI DAVAMIZIN KABULÜNÜ;

               …….. İcra Dairesinin ………. E. Sayılı dosyası ile müvekkil aleyhine davalı tarafından ….. düzenlenme tarihli, ………. vade tarihli, ………. TL tutarlı bonoya ilişkin yapılan kambiyo senetlerine özgü icra takibi yetkisiz İcra Müdürlüğünde yapılmış olmakla,  İCRA TAKİBİNİN YAPILDIĞI İCRA DAİRESİNİN YETKİSİZ OLMASI SEBEBİYLE YETKİYE İTİRAZLARIMIZIN KABULÜNÜ VE  İCRA TAKİBİNİN İPTALİNİ TALEP EDER,

               İtiraz dilekçemizde ileri sürdüğümüz hususlar dikkate alınarak İİK md. 169/a-2 ve İİK md. 170/2 gereği İCRA TAKİBİNİN DURDURULMASI  KARARININ VERİLMESİNİ talep eder;

               Yargılama harç ve giderleri ile vekalet ücretinin davalı tarafa yükletilmesini talep eder, saygılarımızı sunarız.

                                                          İTİRAZDA BULUNAN DAVACI (BORÇLU)  VEKİLİ

                                                            AV. ……….                                    

¸

BENZER DİĞER HABERLER