whatsapp

HIZLI MENU

İcra Takibinin İptali Davası Dava Dilekçesi Örneği

İcra Takibinin İptali Davası Dava Dilekçesi Örneği

T.C.

…………………………. İCRA HUKUK MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİNE

-İCRA TAKİBİNİN DURDURULMASI TALEPLİDİR-

İCRA DOSYA NO               : ……………….. İcra Dairesinin ……………….. E. Sayılı dosyası

İTİRAZDA BULUNAN

DAVACI (BORÇLU)           : …………………………….

VEKİLİ                  : AV. ……………………..

DAVALI (ALACAKLI)         : …………………………………………………..

 

KONU                  : ………………... İcra Dairesinin ……………... E. Sayılı dosyası ile müvekkil aleyhine davalı tarafından açılan kambiyo senetlerine özgü haciz yolu ile takipte borç miktarı olarak gösterilen …………. TL asıl alacak ve eki mahiyetinde olan diğer alacaklar toplamı olarak ……………… TL  için icra takibine girişilmiş olmakla, icra takibine konu çek, çek vasfını haiz olmadığından, kambiyo senetlerine özgü haciz yolu ile icra takibine girişilmesi hatalı olduğundan ve genel haciz yolu ile icra takibi yapılması gerektiğinden, icra takibine itirazlarımızdan ve takibin iptali taleplerimizden;

               Davalı alacaklının çekin çek vasfını taşımadığını bilerek icra takibini genel haciz yoluna başvurması gerekirken, kambiyo senetlerine mahsus  yoluna başvurması, itirazın icra takibini durdurmayacağını düşünerek alacaklı olduğunu iddia ettiği bedeli tahsil etme girişimini bu şekilde hatalı ve kötüniyetli olarak yaptığından takibe itirazlarımızdan ve icra takibinin yapıldığı icra dairesinin yetkisiz olması sebebiyle yetkiye itirazlarımızdan ve takibin iptali taleplerimizden;

               Müvekkil  ………………………… sebebiyle borçlu olmadığından, icra takibindeki alacak tutarı toplamı, ferileri, faizi, vekalet ücreti ve diğer tüm alacak kalemlerinin toplamından ibaret olan takibin iptali taleplerimizden;

               İtiraz dilekçemizde ileri sürdüğümüz hususlar dikkate alınarak İİK md. 169/a-2 ve İİK md. 170/2 gereği İCRA TAKİBİNİN DURDURULMASI VE HAKLI DAVAMIZ SONUÇLANANA KADAR  İCRANIN GERİ BIRAKILMASI KARARININ VERİLMESİ taleplerimizden ibarettir.

 AÇIKLAMALAR                 :

               I. İCRA TAKİBİNE KONU ÇEK, ÇEK VASFINI HAİZ OLMADIĞINDAN, KAMBİYO SENETLERİNE ÖZGÜ HACİZ YOLU İLE İCRA TAKİBİNE GİRİŞİLMESİ HATALI OLDUĞUNDAN VE GENEL HACİZ YOLU İLE İCRA TAKİBİ YAPILMASI GEREKTİĞİNDEN, İCRA TAKİBİNE İTİRAZ EDİYORUZ:

 

               ………………… İcra Dairesinin …………………… E. Sayılı dosyası ile müvekkil aleyhine icra takibine girişilmiştir. İcra takibine dayanak belge, ………….. keşide tarihli, ………………. bedelli çektir.

               Çek, TTK md. 692 - 735 arasında düzenlenmiş olup, çekin, belli başlı şekil şartlarına tabi yazılı şekilde yapılması gerekmektedir. TTK md. 692 vd.hükümlerine göre çekin asli unsurları,

"Çek" kelimesinin bulunması

Kayıtsız, şartsız belirli bir bedelin ödenmesi için havaleyi içermelisi

Ödeyecek kimsenin (muhatabın) adının ve soyadının çekte bulunması

Keşide tarihinin çekte bulunması

Keşide edenin imzasının çekte bulunması

 

               Şeklindedir. Bu unsurlar zorunlu unsurlardandır. Yasada çek için öngörülen asli unsurların yokluğu o senedi çek olmaktan çıkaracaktır. Bu durumda eğer senet emre düzenlenmiş ise; havale hükmüne tabi olur. Senet çek niteliği taşımadıkça, ciro edilmesi de söz konusu değildir. İİK' da kambiyo senetleri hakkında, kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile takip olarak özel takip yolu öngörülmüştür, ancak senedin çek vasfını haiz olmaması halinde bu yoldan yararlanılması da mümkün olamayacaktır.

 

               Yargıtay 12. Hukuk Dairesinin E.3060, K.9449, 12.11.1985 tarihli kararı: "Takip dayanağı belgede keşide yeri olmadığından TTK’nun 692 ve takip eden maddelerine göre çek değildir. Hamil kambiyo senetlerine mahsusu özel yolla takip hakkını haiz değildir. Bu cihetin mercice re’sen nazara alınıp İİK. Nun 170/a maddesi gereğince takibin iptaline karar verilmek gerekirken, işin esasının incelenmesi isabetsizdir.”

               Yargıtay 12. Hukuk Dairesinin yukarıdaki kararı emsaldir. Takip dayanağı belgede imza olmadığından TTK’nun 692 ve takip eden maddelerine göre çek değildir. Hamil kambiyo senetlerine mahsusu özel yolla takip hakkını haiz değildir. Bu hususun Mahkemenizce resen nazara alınıp, İİK md. 170/a maddesi gereğince takibin iptaline karar verilmesini talep ediyoruz.

 

               İşbu haklı davamıza konu çeke ilişkin…………………. tarihinde ……………… Bankasınca, şekil şartlarını taşımadığı için herhangi bir işlem yapılmadığı belirtilmiştir. Çek şekil şartlarını taşımamaktadır. Çekin şekil unsurlarından olan imza şartı sağlanmadığından, söz konusu evrak çek niteliğini haiz değildir. Yukarıda emsal olarak gösterdiğimiz Yargıtay kararları uyarınca da, işbu davamıza konu çekin, şirket yetkisinin imzasının bulunmadığı, …………., bu nedenle çek vasfını haiz olmadığı anlaşıldığından, bu belge dolayısıyla kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile icra takibine girişilmesi hatalı olmuştur.

 

               Davalı tarafından açılan kambiyo senetlerine özgü haciz yolu ile takipte borç miktarı olarak gösterilen ………….. asıl alacak ve eki mahiyetinde olan diğer alacaklar toplamı olarak ………………..  için icra takibine girişilmiş olmakla, icra takibine konu çek, ÇEK VASFINI HAİZ OLMADIĞINDAN, KAMBİYO SENETLERİNE ÖZGÜ HACİZ YOLU İLE İCRA TAKİBİNE GİRİŞİLMESİ HATALI OLDUĞUNDAN VE GENEL HACİZ YOLU İLE İCRA TAKİBİ YAPILMASI GEREKTİĞİNDEN, İCRA TAKİBİNE İTİRAZLARIMIZI sunarak, itirazlarımızın kabulü ile İCRA TAKİBİNİN İPTALİNE KARAR VERİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ.

               Ayrıca davalı alacaklının çekin çek vasfını taşımadığını bilerek icra takibini genel haciz yoluna başvurması gerekirken, kambiyo senetlerine mahsus  yoluna başvurması, itirazın icra takibini durdurmayacağını düşünerek alacaklı olduğunu iddia ettiği bedeli tahsil etme girişimini bu şekilde yapmasının, hatalı ve kötüniyetli olduğunun Sayın Mahkemece dikkate alınmasını talep ediyoruz.

 

               II. YETKİSİZ İCRA DAİRESİNDE İCRA TAKİBİ BAŞLATILMIŞTIR VE BU NEDENLE İCRA DAİRESİNİN YETKİSİNE İTİRAZ EDEREK, İTİRAZLARIMIZIN KABULÜNÜ TALEP EDİYORUZ:

 

               ……………….. İcra Dairesinin ………….. E. Sayılı dosyası ile müvekkil aleyhine davalı tarafından açılan kambiyo senetlerine özgü haciz yolu ile takipte borç miktarı olarak gösterilen …………… asıl alacak ve eki mahiyetinde olan diğer alacaklar toplamı olarak ……………. TL  için icra takibine girişilmiş olmakla, yetkisiz icra dairesinde icra takibi başlatılmıştır. İCRA TAKİBİNİN YAPILDIĞI İCRA DAİRESİNİN YETKİSİZ OLMASI SEBEBİYLE YETKİYE İTİRAZLARIMIZI sunuyoruz ve haklı itirazımızın kabulünü talep ediyoruz.

               …………………..İCRA DAİRESİ YETKİSİZDİR. MÜVEKKİL BORÇLU ŞİRKETİN ADRESİ, “…………………………….” OLUP, YETKİLİ İCRA DAİRESİ …………………………. İCRA DAİRELERİDİR.

               Yukarıda, icra takibine konu çekin çek vasfını haiz olmadığını ayrıntılı olarak açıkladık. Bu nedenle, kambiyo senetlerine özgü haciz yolu ile icra takibi yolu ile değil genel haciz yolu ile icra takibine başvurulması gerektiğini, bu sebeple açılan icra takibinin hatalı ve kötüniyetli olduğunu bildirdik.

               Davalı alacaklı tarafından kambiyo senetlerine özgü haciz yolu ile icra takibine girişilmiş olsa da genel haciz yolu ile icra takibine girişilseydi bile, davalı her halükarda ………………………….. İcra Dairesinin yetkili olmadığını bile bile yetkisiz yerde icra takibi açmıştır ve KÖTÜNİYETLİDİR.

               Kambiyo senetlerine özgü haciz yolu ile takiplerinde ve genel haciz yolu ile icra takiplerinde yetkili icra dairesi İİK md. 50 kıyasen uygulanarak belirleneceğinden, HMK' nın yetkiye ilişkin md. 5-19 hükümleri kıyasen uygulanacağından, borç aranacak borçlardan olduğundan, ANCAK BORÇLUNUN YERLEŞİM YERİNDE TAKİP BAŞLATILABİLİR. Dolayısıyla müvekkil borçlu şirketin adres bölgesinde yetkili olan ………………………… İCRA DAİRELERİ yetkili olmakla, ……………….. İCRA DAİRELERİNDE YAPILAN İCRA TAKİBİNE YETKİ İTİRAZLARIMIZI SUNUYORUZ. İtirazlarımızın kabulü ile …………………… İcra Dairesinin ……………………. E.  Sayılı dosyası ile girişilen icra takibinin İPTALİNE karar verilmesini talep ediyoruz.

 

               III. ………………………………NEDENLE MÜVEKKİL ŞİRKET BORÇLU DEĞİLDİR. MÜVEKKİL BORÇLU OLMADIĞINDAN, İCRA TAKİBİNDEKİ ALACAK TUTARI TOPLAMI, FERİLERİ, FAİZİ, VEKALET ÜCRETİ VE DİĞER TÜM ALACAK KALEMLERİNİN TOPLAMINDAN İBARET OLAN TAKİBİN İPTALİNİ TALEP EDİYORUZ:           

Davalı tarafından açılan kambiyo senetlerine özgü haciz yolu ile takipte borç miktarı olarak gösterilen ………………….. asıl alacak ve eki mahiyetinde olan diğer alacaklar toplamı olarak ……………….. TL  için icra takibine girişilmiş olmakla, ……………………………………. sebebiyle müvekkil şirket borçlu olmayacağından, müvekkilin işbu davaya konu icra takibi sebebiyle borcu yoktur.  BU NEDENLE MÜVEKKİL ŞİRKET BORÇLU DEĞİLDİR. MÜVEKKİL BORÇLU OLMADIĞINDAN, İCRA TAKİBİNDEKİ ALACAK TUTARI TOPLAMI, FERİLERİ, FAİZİ, VEKALET ÜCRETİ VE DİĞER TÜM ALACAK KALEMLERİNİN TOPLAMINDAN İBARET OLAN TAKİBE İTİRAZ EDEREK, TAKİBİN İPTALİNİ TALEP EDİYORUZ.

 

               IV. İCRA TAKİBİNİN DURDURULMASINA DAİR HAKLI İSTEMİMİZİN KABULÜNÜ TALEP EDİYORUZ:

 

               İİK md. 169/a-2: "İcra mahkemesi hakimi, borçlunun itiraz dilekçesine ekli olarak ibraz ettiği belgelerden borcun itfa veya imhal edildiği veya senedin metninden zamanaşımına uğradığı veya borçlunun borçlu olmadığı yahut icra dairesinin yetkili olmadığı kanaatine varırsa, daha evvel itirazın esası hakkındaki kararına kadar icra takibinin muvakkaten durdurulmasına karar verebilir."

               İİK md. 170: "İcra mahkemesi duruşmadan önce yapacağı incelemede, borçlunun itiraz dilekçesi kapsamından veya eklediği belgelerden edindiği kanaata göre itirazı ciddi görmesi halinde alacaklıya tebliğe gerek görmeden itirazla ilgili kararına kadar icra takibinin geçici olarak durdurulmasına evrak üzerinde karar verebilir."

 

               İİK md. 169/a-2' de yer alan kanun hükmü açıktır. Gerek icra dairesinin yetkisine gerekse takibe ve diğer hususlara dair itiraz varsa ve bu nedenle ödeme emrinin ve takibin iptaline dair dava açılmışsa, itirazın esası hakkında kararına kadar icra takibinin geçici olarak tedbiren durdurulmasına karar verilebilecektir.

               Kanun maddesine göre mümkün olduğu üzere, işbu takibe, yetkiye ve faize itirazlarımız ile birlikte icra takibinin durdurulması talebimizin kabulüne karar verilmesini talep ediyoruz.

               İcra takibine, faize ve yetkiye itirazlarımız yönünden yargılama sonucunda ödeme emrinin iptali gerekmekte olup, yargılamanın devamı süresince icra takibi tedbiren durdurulmalıdır ki, yargılamanın neticesinde ödeme emrinin iptali halinde bu arada DAVALININ KÖTÜNİYETLİ ŞEKİLDE YETKİSİZ YERDE AÇTIĞI takibe dayanarak yapılması muhtemel haciz ve muhafaza tehdidi ENGELLENSİN. Yetkisiz icra dairesinde açılan takipten dolayı ödeme emrinin iptaline dair davamız sebebiyle İİK md. 169/a-2 ve 170 gereği takibin durdurulmasında hukuki yararımız da vardır. Hukuki yarar şartını kanun maddesi aramamakla birlikte, YİNE DE HUKUKİ YARARIMIZ OLDUĞUNU VURGULAYARAK, BİR AN EVVEL TAKİBİN DURDURULMASINI TALEP EDİYORUZ.

 

HUKUKİ NEDENLER         : İİK, HMK, TBK, Çek Kanunu ve ilgili tüm sair mevzuat.

HUKUKİ DELİLLER            :

Müvekkil borçlu şirketin İTO kayıtları (EK-1)

……………….. İcra Dairesinin 2018/2628 E.  Sayılı dosyası (Celbini talep ediyoruz.)

………………… tutarlı çek

Takibe konu çek aslı (Gerekli görülürse celbini talep ediyoruz.)

İşbu dava dilekçemiz içeriğinde ve dosya münderecatında dayandığımız tüm hususlar

Lehimize emsal Yargıtay kararları

Bilirkişi incelemesi, yemin, tanık, isticvap ve her türlü yasal delil.

Karşı delil sunma hakkımız saklı kalmak üzera her türlü yasal delil.          

SONUÇ VE İSTEM            : Yukarıda ayrıntılı arz ve izah ettiğimiz haklı gerekçelerimizle ve Sayın Mahkemenizce nazara alınarak başkaca neden ve gerekçelerle;

 ………………... İcra Dairesinin ……………... E. Sayılı dosyası ile müvekkil aleyhine davalı tarafından açılan kambiyo senetlerine özgü haciz yolu ile takipte borç miktarı olarak gösterilen …………. TL asıl alacak ve eki mahiyetinde olan diğer alacaklar toplamı olarak ……………… TL  için icra takibine girişilmiş olmakla, icra takibine konu çek, çek vasfını haiz olmadığından, kambiyo senetlerine özgü haciz yolu ile icra takibine girişilmesi hatalı olduğundan ve genel haciz yolu ile icra takibi yapılması gerektiğinden, icra takibine itirazlarımızı sunar ve takibin iptali talep eder;

               Davalı alacaklının çekin çek vasfını taşımadığını bilerek icra takibini genel haciz yoluna başvurması gerekirken, kambiyo senetlerine mahsus  yoluna başvurması, itirazın icra takibini durdurmayacağını düşünerek alacaklı olduğunu iddia ettiği bedeli tahsil etme girişimini bu şekilde hatalı ve kötüniyetli olarak yaptığından takibe itirazlarımızdan ve icra takibinin yapıldığı icra dairesinin yetkisiz olması sebebiyle yetkiye itirazlarımızı sunar ve takibin iptalini talep eder;

               Müvekkil  ………………………… sebebiyle borçlu olmadığından, icra takibindeki alacak tutarı toplamı, ferileri, faizi, vekalet ücreti ve diğer tüm alacak kalemlerinin toplamından ibaret olan takibin iptalini talep eder;

İtiraz dilekçemizde ileri sürdüğümüz hususlar dikkate alınarak İİK md. 169/a-2 ve İİK md. 170/2 gereği İCRA TAKİBİNİN DURDURULMASI VE HAKLI DAVAMIZ SONUÇLANANA KADAR  İCRANIN GERİ BIRAKILMASI KARARININ VERİLMESİNİ TALEP EDER;

Yargılama harç ve giderleri ile aleyhe vekalet ücretinin davalı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep eder, saygılarımızı sunarız.       

                                            İTİRAZDA BULUNAN DAVACI (BORÇLU)        /    VEKİLİ

                                                           AV. …………………..

¸

BENZER DİĞER HABERLER