whatsapp

HIZLI MENU

Nafakanın Kaldırılması Davası Dava Dilekçesi Örneği

Nafakanın Kaldırılması Davası Dava Dilekçesi Örneği
T.C.

…………………….AİLE MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİNE

                                                          

DAVACI                : ………………………

 

VEKİLİ                  : AV. …………………

              

DAVALI                : …………………

                               

DAVA KONUSU                : Nafakanın kaldırılması davamızdan ibarettir.

 

AÇIKLAMALAR                  :

 

               …………….. Aile Mahkemesinin ……….. E., …………… K. Sayılı kararı ile taraflar boşanmışlardır ve ………………….. tarihinde verilen bu boşanma kararı kesinleşmiştir. (EK-1, Gerekçeli boşanma kararı) Boşanma davasında işbu davamızın davalısı lehine aylık ……………..TL yoksulluk nafakasına hükmedilmiştir.

 

               Nafakanın kaldırılmasını gerektirir değişen birtakım hususlar vardır. Gerek müvekkilin maddi durumunda gerekse karşı tarafın maddi durumunda değişiklikler vardır. Bu nedenle, nakakanın kaldırılması davası açmamız icap etmiştir. Şöyle ki;

              

               1. Yargıtay uygulamaları gereği, nafakanın kaldırılmasında, tarafların sosyal ve ekonomik durumları ve yaşam tarzları değerlendirilecektir. Ayrıca boşanma davasında tespit edilen tarafların kusur durumu da nafakanın kaldırılması kararında dikkate alınacak husustur. Taraflar arasında boşanma davasının görüldüğü …………… Aile Mahkemesinin ………….. E. Sayılı dosyasından çıkan ……………… K. Sayılı kararına göre, boşanmaya sebebiyet veren olaylarda taraflar eşit kusurludur.

 

               Müvekkilimin mali durumu mevcut nafakayı karşılamakta güçlük çektiği için, nafakasının kaldırılmasına karar verilmesi talebimiz hasıl olmuştur. Ayrıca nafakanın kaldırılmasına dair işbu haklı davamızı açmamıza sebebiyet veren en önemli husus ise, davalının boşanma davası açtıktan sonra edindiği taşınmazlar ve yine boşanma davasından sonra işe girmiş olması ve aktif olarak çalışıyor olması ve dolayısıyla aylık sabit bir gelirinin olmasıdır. 

 

               2. Müvekkil …………………, kendi yağıyla kavrulup kıt kanaat geçinmektedir. …………….. işi ile uğraşmaktadır ve aylık geliri ……………….. TL olup,  …………….. ayının ücret bordrosuna bakıldığında (EK-2, ………………..yılı ………. ayının ücret bordrosu) müvekkilin net maaşı ve kirada kaldığı ve kira ve aidat ödediği için maaşından yapılan kesintiler görülecektir. Müvekkilin …………yılı ………ayı …………..bank hesap hareketlerine bakıldığında, müvekkilin maaşından yapılan diğer tüm kesintiler görülecektir. Müvekkilin aylık maaşından her ay yapılan kesintilere bakıldığında, müvekkilin elinde her ay kalan tutar ………………… TL' dir. (EK-3, …… yılı …… ayı ……………….bank hesap hareketleri)

 

               Ayrıca müvekkil evlidir; ancak, evin ihtiyaç ve giderlerini dahi karşılayamayacak durumdadır. ………………..Aile Mahkemesinin boşanma kararı sonrasında müvekkil evlenmiştir ve ev eşyalarını dahi müvekkil evlendiğinde müvekkilin şuan evli olduğu eşi almıştır. Müvekkilin maddi durumu kötü olduğu için ev eşyalarını dahi satın alamamıştır. Davalı ile boşandıktan sonra, evden sadece kıyafetlerini alıp çıkan müvekkil, başkaca hiçbir eşya da almamıştır ve eski evliliğinde alması gereken eşyaların bazıları da davalıya kalmıştır.

 

               3. Müvekkilin maddi durumu ve her ay yapılan kesintiler ve sonrasında elinde kalan tutarın ………………….. TL olduğu göz önünde bulundurulduğunda, ayrıca müvekkilin evli de olduğu ve kendi ailesinin olduğu da göz önünde bulundurulduğunda, müvekkil hem kendi ailesini geçindirdiği için geçinmeleri için ihtiyaç dahilinde olan tutarlar hem de eski eşine ödediği yoksulluk nafakası ile eski eşine yaptığı ödemeler hesaba katıldığında müvekkilin maddi yönden çok zor duruma düştüğü şüphe götürmemektedir.

 

               4. Müvekkilin eski eşi davalı tarafın ise maddi durumu .ÇOK İYİDİR. ÖZELLİKLE BOŞANMA DAVASI SÜRECİ BİTTİKTEN SONRA, DAVALI ……………….. ÜZERİNE KAYITLI TAŞINMAZLARI VE ARACI OLMUŞTUR.

 

               Davalının üzerine kayıtlı olan taşınmazların bilgileri;

…………. İli, ……………İlçesi, …………Mah., ……….. Ada, ………….parsel, ………..No' lu Bag.Blm.

…………. İli, ……………İlçesi, …………Mah., ……….. Ada, ………….parsel, ………..No' lu Bag.Blm.

 

               şeklindedir. Tapu kayıtlarının ……………..Tapu Müdürlüğünden celbini talep ediyoruz.

 

               Davalının üzerine kayıtlı araçların sorgulatılmasını ve bilgilerinin dosya kapsamına alınmasını talep ediyoruz. Taleplerimiz doğrultusunda kayıtlar istendiğinde, davalının üzerine kayıtlı menkul ve gayrimenkullerin olduğu açıkça görülecektir. Dolayısıyla boşanma davası kararından sonra davalının edindiği malvarlıklarına bakıldığında, davalının maddi durumunun çok iyi olduğu, yoksulluk nafakasına ihtiyacı olmadığı anlaşılacaktır.

 

               AYRICA DAVALI …………… AKTİF OLARAK ÇALIŞMAKTADIR  VE AYLIK SABİT BİR GELİRİ DE VARDIR. …………………….NDE ÇALIŞMAKTADIR. DAVALININ …………………… ÇALIŞTIĞINI MÜVEKKİL DE BİZZAT GÖRMÜŞTÜR. HATTA………………yılı …………. AYININ 1.GÜNÜNDEN İTİBAREN DAVALI, başka bir yerde ÇALIŞMAYA BAŞLAYACAKTIR.

 

               Davalının, yukarıda bilgilerini Mahkemenize sunduğumuz taşınmazlardan elde ettiği kira geliri vardır. Davalının hesaplarının olduğunu bildiğimiz ………….Bankası ve …………..Bankasındaki hesaplarının hareket dökümleri celbedildiğinde, iddialarımızın doğruluğu anlaşılacaktır.

 

                Davalının hesap hareketlerine bakıldığında, hesaplarına yatan tutarlar görülecektir. Dolayısıyla davalının yoksulluk nafakasına ihtiyacı yoktur ve lehine ………….Aile Mahkemesinin …….. E., ……… K. Sayılı kararı ile hükmedilen aylık ………….. TL yoksulluk nafakasının haklı tüm bu sebeplerimizle kaldırılmasını talep ediyoruz.

 

               5. Her geçen gün hayat şartları zorlaştığı ve müvekkilin genel olarak gerek evlilik birliği içinde gerekse evlilik birliğinden sonra yaptığı evlilik sebebiyle evi geçindirmek için girmiş olduğu borçları halen devam ettiği için, her ne kadar sabit bir geliri olsa da, yukarıda ayrıntılı olarak yer verdiğimiz her ay yapılan kesintiler sonrasında elinde kalan tutar ……………..TL' dir. 

 

               Maddi durumu müvekkil ……………….. ten kat kat daha iyi olan davalı, sosyal ve ekonomik durum yönünden çok daha iyi hayat standartlarına sahiptir. Boşanma davasında verilen karar kesinleştikten sonra müvekkil davacının ve davalının sosyal ve ekonomik durumlarında değişiklikler olmuş olup, davalının maddi durumu iyiye gitmiştir ve gitmektedir, aksine müvekkil davacının ise maddi durumu git gide kötüye gitmiştir ve gitmektedir. Davalının maddi durumuna baktığımız zaman, davalının taşınmazları, taşınmazlarından elde ettiği kira geliri, çalıştığı yerden kazandığı aylık sabit bir geliri vardır. Davalı lehine yoksulluk nafakasına hükmedilmesini gerektirir nedenler tamamen ortadan kalkmıştır. Davalının salt çalışarak elde ettiği gelir düşünüldüğünde dahi, bu gelir bile tek başına yoksulluk kavramını izale etmektedir. Hal böyle iken, davalının taşınmazlarından gelen kira gelirleri, aracının olması hesaba katıldığında, yoksulluk nafakasına ihtiyacı olmadığı ortadadır.

 

               6. Müvekkilin aylık giderleri;

Ekte sunduğumuz maaş bordrosundan anlaşılacağı üzere her ay elinde kalan tutar ………….TL' dir.  Müvekkilin evli olduğu ve yaşam şartları düşünüldüğünde müvekkilin maddi durumunun yoksulluk sınırının da altına düştüğü ortadadır.

Müvekkilimin ve eşinin yemek, alışveriş, yol giderleri

Müvekkilin  kirası, aidat gideri, elektrik, su, doğalgaz, internet giderleri

Müvekkilimin ve eşinin kılık-kıyafet-sağlık giderleri, temizlik ve bakım ürünleri

Müvekkil evli olduğundan eşinin temel ihtiyaçları sebebiyle ve evlilik sebebiyle ailevi giderler

Müvekkilin ve eşinin cep telefonu faturaları, vs.

Günlük hayatta yapılan olağan ve olağanüstü tüm diğer giderler

 

               şeklindedir. Tüm bu giderler düşünüldüğünde müvekkilin aylık ücretinin yetmeyeceği, yoksulluk sınırının altında yaşadığı ortadadır.

 

               Müvekkilin üzerine kayıtlı gayrimenkulu yoktur. Tapu kayıtları sorgulandığında bu husus ortaya çıkacaktır.

               Ayrıca tarafların sosyal ve mali durum araştırması yapılmasını talep ediyoruz.

 

               7. YARGITAY 3. HUKUK DAİRESİ E. 2016/10053 K. 2017/597 T. 25.1.2017: "Dava, yoksulluk nafakasının kaldırılmasına ilişkindir. Somut olayda; tarafların, 06/06/2014 tarihinde boşandıkları, boşanma kararı ile davalı lehine aylık 300 TL yoksulluk nafakasına hükmedildiği, davalının daha sonra zabıt katibi olarak çalışmaya başladığı, 2.100,00 TL maaş aldığı, babasına ait evde oturduğu, davacının ise DSİ'de memur olduğu, 2.060,00 TL maaş aldığı, 400,00 TL kira ödediği anlaşılmaktadır. Mahkemece; davalının boşanma tarihinden sonra memur olarak çalışmaya başladığı, sürekli ve düzenli bir gelirinin olduğu belirlenmekle; nafaka alacaklısı kadının yoksulluğunun ortadan kalktığı anlaşıldığından yoksulluk nafakasının tamamen kaldırılmasına karar verilmesi gerekirken; yanılgılı değerlendirme ile davanın kısmen kabulü ile; 300,00 TL yoksulluk nafakasının 200,00 TL'ye indirilmesine karar verilmesi doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir."

 

               Emsal Yargıtay kararında da görüleceği üzere, davalının salt çalışmaya başlaması, sürekli ve düzenli gelirinin olması halinde nafakanın kaldırılmasına karar verilmektedir. Yukarıda ileri sürdüğümüz tüm hususlar düşünüldüğünde, müvekkilin maddi yönden ne derece kötü durumda olduğu, aksine davalının maddi durumunun ise çok iyi olduğu (Davalının üzerine kayıtlı menkul ve gayrimenkul mallarının bulunduğu, aracının bulunduğu, taşınmazlardan aldığı kira gelirinin bulunduğu, çalışmasının olduğu ve çalışması karşılığında aylık sabit, düzenli ve sürekli bir gelirinin olduğu, vs.) hususlarına dair iddialarımız ve delillerimiz değerlendirildiğinde iddialarımızın doğruluğu anlaşılacaktır ve haklı davamızın kabulünü ve nafakanın kaldırılmasını talep ediyoruz.

 

               8. Yukarıda açıkladığımız tüm nedenlerle ve Sayın Mahkemece resen nazara alınacak nedenlerle, davanın açıldığı tarihten itibaren nafakanın kaldırılması davamızın kabulünü talep ediyor, saygılarımızı sunuyoruz.

 

HUKUKİ NEDENLER         : TMK, TBK, HMK ve ilgili sair tüm mevzuat.

 

HUKUKİ DELİLLER            :

 

…………….. Aile Mahkemesinin …….. E., ………….. K. Sayılı gerekçeli boşanma kararı  (EK-1)

…….. yılı ………… ayının ücret bordrosu (EK-2)

…yılı ……..ayı ………..bank hesap hareketleri (EK-3)

DAVALININ İKİ HESABININ OLDUĞU TARAFIMIZCA BİLİNMEKTEDİR. DAVALININ ………..BANKASINDA VE …………… BANKASINDA BULUNAN HESAPLARININ HESAP HAREKETLERİ DÖKÜMÜNÜN BANKALARDAN MÜZEKKERE YAZILARAK İSTENMESİNİ TALEP EDİYORUZ.

Davalının üzerine kayıtlı olan,

…………. İli, ……………İlçesi, …………Mah., ……….. Ada, ………….parsel, ………..No' lu Bag.Blm.

…………. İli, ……………İlçesi, …………Mah., ……….. Ada, ………….parsel, ………..No' lu Bag.Blm.

 

Taşınmazların tapu kayıtlarının …………. Tapu Müdürlüğünden celbini talep ediyoruz.

Davalının üzerine kayıtlı araçların sorgulanarak bilgilerinin dosya kapsamına alınmasını talep ediyoruz.

Tarafların sosyal ve ekonomik araştırma sonuçları

Tarafların ikametgah adresleri

Tarafların nüfus kayıtları

Tanık Anlatımları (İsim, adres ve TC' leri bilahare bildirilecektir.)

Bilirkişi incelemesi, keşif, tanık, yemin, isticvap ve her türlü yasal delil.

Karşı delil sunma hakkımız saklı kalmak üzere sunulacak her türlü yasal deliller.

 

SONUÇ VE İSTEM            : Yukarıda ayrıntılı arz ve izah ettiğimiz sebeplerden dolayı ve Sayın Mahkemece takdir edilecek nedenlerle;

 

Müvekkilin ve davalı tarafın maddi durumunda birtakım değişiklikler olduğundan;

Müvekkilin aylık maaşından ………….. düşüldüğünde, müvekkilin elinde her ay kalan tutar ………………… TL olduğundan,

Müvekkil evli olduğundan ve evin ihtiyaç ve giderlerini dahi karşılayamayacak durumda olduğundan,

…………….. Aile Mahkemesinin boşanma kararı sonrasında müvekkil evlenirken ev eşyalarını dahi müvekkilin şuan evli olduğu eşi almış olduğundan,

Müvekkil hem kendi ailesini geçindirdiği için geçinmeleri için ihtiyaç dahilinde olan tutarlar hem de eski eşine ödediği yoksulluk nafakası ile eski eşine yaptığı ödemeler hesaba katıldığında müvekkilin maddi yönden çok zor duruma düştüğü şüphe götürmediğinden,

Müvekkilin ayrıntılı olarak yer verdiğimiz aylık giderleri hesaba katıldığında,

Müvekkilin eski eşi davalının ise maddi durumu İYİ olduğundan,

 ÖZELLİKLE BOŞANMA DAVASI SÜRECİ BİTTİKTEN SONRA, DAVALI ……………… ÜZERİNE KAYITLI TAŞINMAZLARI VE ARACI OLDUĞUNDAN,

DAVALI ……………. AKTİF OLARAK ÇALIŞMAKTA OLDUĞUNDAN  VE AYLIK SABİT, SÜREKLİ, DÜZENLİ BİR GELİRİ DE OLDUĞUNDAN,

Davalının, yukarıda bilgilerini Mahkemeniz bilgisine sunduğumuz taşınmazlardan elde ettiği kira geliri olduğundan,

Dolayısıyla davalının yoksulluk nafakasına ihtiyacı olmadığı ortada olduğundan,

               Davalı lehine hükmedilen nafakanın dava tarihinden itibaren kaldırılmasını, yargılama harç ve giderleri ile vekalet ücretinin davalıya yükletilmesini talep ediyor, saygılarımızı sunuyoruz. …………..

                                                                                                                                                 DAVACI ………….. VEKİLİ                                                                                                            AV. …………

BENZER DİĞER HABERLER