whatsapp

HIZLI MENU

Salt Sözleşmenin Feshine İlişkin Dava Maktu Harca Tabidir. Ara Karardan Dönülmesi Talep Dilekçesi - Örnek Dilekçe

Salt Sözleşmenin Feshine İlişkin Dava Maktu Harca Tabidir. Ara Karardan Dönülmesi Talep Dilekçesi

 

T.C.

….. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİNE

DOSYA NO: ……… ESAS

DAVACILAR                       : ………….

                                                                                        

VEKİLİ                  : AV. …………..

 

DAVALI                : …………….

                                

KONU                  : Sayın Mahkemenin 06.06.2018 tarihli duruşmada tebliğ tarafımızca tebliğ alınan 01.06.2018 tarihli ara karara beyanda bulunmak üzere tarafımızca süre talep edildiği üzere, SAYIN MAHKEMENİN 01.06.2018 tarihli ARA  KARARINA VE 06.06.2018 TARİHLİ DURUŞMADA VERİLEN 1 NO' LU ARA KARARA  İTİRAZLARIMIZIN SUNULMASINDAN, BU ARA KARARLARDAN DÖNÜLMESİ TALEBİMİZDEN ibarettir.

 

AÇIKLAMALAR   :

 

               Sayın Mahkeme 01.06.2018 tarihinde, dava açarken 31,40 TL maktu peşin harcın yatırıldığını, sözleşmenin feshi davalarında taraflar arasında düzenlenen sözleşme gereğince, sözleşmede belirlenen değer üzerinden harcın yatırılacağı belirtilerek, eksik harcın tamamlanmasına karar verilmiş, 2 haftalık kesin süre verilmiş, ara kararın tüm taraflara tebliğine dair ara karar verilmiştir.

 

               Tarafımızca, Sayın Mahkemeniz kararı 06.06.2018 tarihli duruşmada tebliğ alınmıştır ve beyanda bulunmak üzere duruşmada süre talep edilmiştir. SAYIN MAHKEMENİN 01.06.2018 tarihli ARA  KARARINA VE 06.06.2018 TARİHLİ DURUŞMADA VERİLEN 1 NO' LU ARA KARARA  İTİRAZLARIMIZI SUNARAK, BU ARA KARARLARDAN DÖNÜLMESİNİ TALEP EDİYORUZ. HAKLI NEDENLERİMİZ ŞU ŞEKİLDEDİR:

 

               Huzurdaki dava sözleşmenin feshi davası olup, nispi harca değil; maktu harca tabidir. Yani bu anlamda, dava değerine bağlı olmadan sabit harç tutarı olan, maktu, 31,40 TL harç alınacak olup; nispi harca tabi olmadığından, davamız tapu iptal ve tescil davası, ecrimisil davası, kira alacağı davası, tazminat davası, vb.gibi türde davalardan olmadığından, İŞBU DAVA MAKTU HARCA TABİDİR VE DAVA AÇILIRKEN YATIRILAN HARÇ MİKTARINDA EKSİKLİK YOKTUR.

 

               MAHKEMENİZCE EMSAL OLARAK GÖSTERİLEN KARAR, MÜDAHALENİN MENİ, TAPU İPTAL VE TESCİL, GAYRİMENKULÜN AYNINA İLİŞKİN ECRİMİSİL VE TAZMİNATA İLİŞKİN OLUP, DAVAMIZ İLE AYNI TÜRDEN DAVAYA İLİŞKİN DEĞİLDİR. KALDI Kİ KARARDA AYRICA DENİLMİŞTİR Kİ, DAVA SÖZLEŞMENİN FESHİ İLE 10.000 TL KİRA KAYBI ALACAĞINA İLİŞKİNDİR.

 

               YARGITAY15. HUKUK DAİRESİ E. 1983/3155 K. 1984/380 T. 14.2.1984: "• MAKTU HARÇ ( Sözleşmenin Feshine İlişkin Dava ): "...Dava, "Sözleşmenin iptali ve verilmiş olan 747.500 TL. değerindeki teminat mektuplarının iadesi" talebidir. Sözleşmenin feshi isteği Harçlar Kanununa göre maktu harca tabidir. Mahkemenin 27.2.1979 tarihli ara kararı ile sözleşmenin değerinin 18.400.000.00 TL. olarak kabul edip bu miktar üzerinden peşin harcı ikmal ettirmesi, sonuçta bu miktarı esas alarak harç ve vekalet ücretine hükmetmesi de usul ve kanuna aykırı görülmüştür. "

 

               Emsal Yargıtay kararına bakıldığında da görüleceği üzere, SÖZLEŞMENİN FESHİ DAVASI HARÇLAR KANUNUNA GÖRE MAKTU HARCA TABİDİR ! TARAFIMIZCA AÇILAN DAVA DA, SALT SÖZLEŞMENİN FESHİNE İLİŞKİNDİR VE MAKTU HARCA TABİDİR. EMSAL YARGITAY KARARINDAN DA HAKLILIĞIMIZ ORTADADIR.

               Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin konusu bir işi yapılmasına ilişkin olup, sözleşmenin feshi tarafımızca noter vasıtasıyla bildirilmiştir ve feshinin tespitine dair tarafımızca dava açılmıştır. Zira, sözleşmenin feshedildiği noter vasıtasıyla müteahhide tarafımızca bildirildikten sonra, hukuken sözleşmenin feshi için, ancak sözleşmenin feshi davası açılmakla mümkündür. Sözleşmenin feshi tespit davası niteliğinde olup, maktu harca tabidir.

 

               Hukuki bu gerekçelerimizle talebimizin kabulünü, Sayın Mahkemenin 01.06.2018 tarihli ara kararından dönmesini, talebimizin ACİLİYETLE İNCELENMESİNİ VE KARAR VERİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ. Zira, istemimiz kabul edilmez ise, Sayın Mahkemenin 01.06.2018 tarihli ara kararı gereği ve 06.06.2018 tarihli duruşmada verilen ara karar gereği harç süresinde tamamlanacaktır. ANCAK, ÖNCELİKLE YAZILI İTİRAZLARIMIZIN OLUMLU YAHUT OLUMSUZ YANITLANMASI VE 01.06.2018 TARİHLİ ARA KARARDAN VE 06.06.2018 TARİHLİ DURUŞMADA VERİLEN 1 NO' LU ARA KARARDAN DÖNÜLMESİ TALEBİMİZİN SAYIN MAHKEMECE ACİLİYETLE İNCELENMESİNİ VE KARAR VERİLMESİNİ TALEP EDİYOR, SAYGILARIMIZI SUNUYORUZ.

 

SONUÇ VE İSTEM            : Yukarıda ayrıntılı arz ve izaha çalıştığımız neden ve gerekçelerle; tarafımızca, Sayın Mahkemenizin 01.06.2018 tarihli kararı 06.06.2018 tarihli duruşmada tebliğ alınmıştır ve beyanda bulunmak üzere duruşmada süre talep edilmiş olmakla, SAYIN MAHKEMENİN 01.06.2018 tarihli ARA  KARARINA VE 06.06.2018 TARİHLİ DURUŞMADA VERİLEN 1 NO' LU ARA KARARA  İTİRAZLARIMIZI SUNARAK, BU ARA KARARLARDAN DÖNÜLMESİNİ yukarıdaki haklı gerekçelerimizle talep eder, saygılarımızı sunarız.

                                                                  Davacılar Vekili

                                                           Avukat …………

BENZER DİĞER HABERLER