whatsapp

HIZLI MENU

Yurtdışına Çıkış Yasağı Kararının (Adli Kontrol Kararı) Devamı Kararına İtiraz Dilekçesi - Ağır Ceza Mahkemesi

T.C.

................AĞIR CEZA MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİNE

GÖNDERİLMEK ÜZERE

.................. AĞIR CEZA MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİNE

DOSYA NO:.................. ESAS

SANIKLAR : ..................

MÜDAFİİ : AV. ...................

KONU : Mahkemeniz adli kontrol tedbirinin aynen devamına  dair verilen ..................tarihli kararına itirazlarımızın sunulması ile yurt dışına çıkış yasağının aciliyetle kaldırılması talebimizden ibarettir. 

AÇIKLAMALAR :


Mahkemeniz adli kontrol tedbirinin aynen devamına  dair verilen .................. tarihli kararına ve yurtdışı çıkış yasağının devamına dair verilen karara itiraz ediyoruz. Adli kontrol kararı 1 yılı aşkın süredir devam etmektedir. Adli kontrol tedbirlerinin devamının da süreli olması ve özgürlüğü kısıtlamaması esastır. Kaldı ki, soruşturma dosyasının başından beri, müvekkillerin ticaret , tarım ve hayvancılık ile uğraştıklarını, şirketler ile imzaladıkları sözleşmeleri, yazışmaları sunduk. Müvekkillerin kısa zaman aralıklarıyla yurtdışına giriş çıkış yapmaları gerekmektedir. Zira, yaptıkları ticari işler ve sözleşmelerinin devam ediyor olması sebebiyle yurtdışında işlerine devam etmeleri şarttır. Yurtdışına çıkış yasağının devam ediyor olması müvekkillerin ticari işlerini 1 yılı aşkın süredir aksatmıştır ve aksatmaya devam etmektedir.


Adli kontrol tedbirinin 1 yılı aşkın süredir aynı şekilde devam ediyor olması CMK usulüne aykırıdır. Şöyle ki;


Müvekkillerin elinde bıçak, kesici, delici alet, ya da "silah" niteliğinde sayılabilecek başkaca bir alet bulunmadığı Mahkemenin ilk duruşmasında izlenen CD görüntülerinden de ortadadır. ..................   Mahkemece yapılan değerlendirmede CD' nin çözümlenmesi için dosyanın uzmana ya da adli tıp kurumuna gönderilmesine dair bir karar verilmeden değerlendirme yapılmasına itiraz ediyoruz. Dosyada bulunan CD' nin çözümlenmesi için dosya uzman bir bilirkişiye ya da adli tıp kurumuna gönderilmeden önce şu hususa değinmemiz gerekmektedir ki; .................. görüntülerde "silah" sayılabilecek bir aletin olmadığı ve müvekkil sanıkların da elinde "silah" niteliğinde değerlendirilebilecek bir alet bulunmadığı açıkça anlaşılmaktadır. 


Hal böyle iken, iddianamede TCK md.86/3-e’ den (kasten yaralamanın silahla işlenmesi), TCK md 87/1-d (kişinin yaşamını tehlikeye sokan bir durum) ve tck md 109 dan (kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma- birden fazla kişi tarafından) açılması hatalı, usul ve yasaya aykırı olmuştur. Buna rağmen, iddianamede sevk maddesi olarak gösterilen bu maddelere itiraz etmemize, eylemlerin kasten yaralamanın silahla işlenmesi ve kişinin yaşamını tehlikeye sokan bir durum olmadığını beyan etmemize rağmen ve dosya kapsamındaki deliller de bu yönde iken (tanık beyanları, CD görüntüleri, birbiri ile örtüşen müvekkil sanıkların beyanları), 1 yıla yakın süredir devam eden adli kontrol tedbiri kararının kaldırılmamasına itiraz ediyoruz. 


Adli kontrol tedbiri, müvekkil sanıkların kişi özgürlüklerini sınırlandırmakta ve hatta ortadan kaldırmaktadır ki, müvekkil sanıklar ticaretle uğraşmakta olduğundan ve genellikle yurt dışındaki şirketler ile sözleşmeler yaparak ticaret yapmakta olduklarından, kısa zaman aralıkları ile yurt dışına gidip gelmektedirler ve adli kontrol tedbirleri müvekkillerin işine engel olmaktadır. Müvekkil sanıklar, yaptıkları ticaret işi sebebiyle .................. adli kontrol tedbirlerinden yurt dışı çıkış yasağının aciliyetle kaldırılmasını talep ediyoruz. Yurtdışına çıkış yasağı şeklinde uygulanan adli kontrol tedbirinin tamamen kaldırılmasını talep ediyoruz. 


Müvekkil sanıkların 1 yıla yakın süredir adli kontrol tedbiri altında tutulmaları ceza hukuku ilkelerine, müvekkillerin özgürlük haklarına son derece aykırıdır. Kanunda iddianameye konu suçun cezasının toplam miktarları düşünüldüğünde, kaldı ki henüz yargılama devam ettiği halde, yurt dışına çıkış yasağı olarak uygulanan tedbir müvekkil sanıkların ticari hayatlarını son derece olumsuz etkilemektedir. ..................


Adli kontrol tedbiri müvekkil hakkında.................. yılını Haziran ayından beri uygulanmaktadır. Müvekkiller hakkında yaralama ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçu iddiaları ile başlatılan soruşturma ve devamında kovuşturma sürecinde, 1 yıla yakın  süredir adli kontrol tedbiri devam etmekte olup, iddiaya konu suçlar yönünden devam eden adli kontrol tedbirinin uzun süredir uygulanıyor olması sebebiyle suç iddiaları nazara alındığında tedbire son verilmesi ve tedbirin kaldırılmasına karar verilmesi gerekmektedir. 



Mahkemenin müvekkiller yönünden adil değerlendirme yapmasını talep ediyoruz. Müvekkiller bizzat kendileri karakola giderek ifade vermişlerdir ve kaçma niyetleri olmamıştır. ..................


Müvekkil şüphelilerin .................. BÖLGESİNDE ŞİRKET İŞLERİ OLDUĞUNDAN (Sözleşme imzalanmış, ihale süreçleri olmuş, sınır dışında ticari işleri bu nedenle sürekli olmakta ve devam etmektedir.), YURTDIŞINA ÇIKIŞ YASAĞINA İLİŞKİN TEDBİRİN KALDIRILMASINI talep ediyoruz.

Müvekkiller, uluslararası bağlamda ticari iş yapan, ticaretle uğraşmaları sebebiyle sürekli yurtdışına çıkmak zorunda olan kişilerdir. Müvekkillerin yurtdışına sürekli çıkmalarının gerektiği iddialarımıza ilişkin, sözleşmeleri, ihaleleri, şirket kaşeli ve imzalı belgeyi .................. yılının Temmuz ayında sunduğumuz dilekçemiz ekinde sunduk. 

Müvekkil şüphelilere, .................. A.Ş.şirketinden.................. bölgelerinde üstlendikleri inşaat yapım işi faaliyetlerinde görevlendirilmişlerdir. Şirketin "GÖREVLENDİRME" başlıklı, şirket yetkilisi tarafından imzalı, kaşeli belgeyi  .................. Temmuz ayında sunduğumuz dilekçemiz ekinde sunduk. 

Yine,  yazılı sözleşmeleri, ihalelere ilişkin belgeleri, müvekkil şüphelilerin yurtdışında yapması gereken işlerin bulunduğuna dair bu sözleşme ve ihale belgelerinin bir kısmını da  .................. yılının Temmuz ayında sunduğumuz dilekçemiz ekinde sunduk. 

CMK md. 111’ de, şüpheli veya sanığın istemi üzerine, Cumhuriyet Savcısının görüşü alındıktan sonra, hakim CMK md. 110 gereği 5 gün içinde karar verebilir demekte olup, CMK md. 110/2’ de hakimin, Cumhuriyet Savcısının istemiyle, kontrolün içeriğini oluşturan yükümlülüklerin bütünüyle veya kısmen kaldırılabileceği, değiştirilebileceği veya şüpheliyi bunlardan bazılarına uymaktan geçici olarak muaf tutabileceğine dair hüküm yer almaktadır. Müvekkil sanıklar aleyhine hükmedilen adli kontrol kararı sebebiyle kuşku götürmez derecede mağdur durumdadırlar ve işlerini takip etmekte zorlanmaktadırlar ve zorlanacaktırlar. Müvekkil sanıklar şirket işleri için sürekli olarak yurtdışına gitmek zorunda olduklarından, kimi zaman gecesi gündüzü olmadan çalışmaktadırlar. .................. müvekkil şüphelilerin yurtdışı iş yoğunlukları sebebiyle adli kontrol kararına uymakta güçlük çekeceklerinden, yurt dışına çıkış yasağı tedbirinin kaldırılmasını talep ediyoruz. 


SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda ayrıntılı arz ve izaha çalıştığımız usul ve yasaya uygun neden ve gerekçelerle, Mahkemeniz adli kontrol tedbirinin aynen devamına  dair verilen .................. tarihli kararına itirazlarımızı sunar ve yurt dışına çıkış yasağının aciliyetle kaldırılmasını talep eder, saygılarımızı sunarız. ..................                                           

   SANIKLAR MÜDAFİİ

                                 AV. ..................

BENZER DİĞER HABERLER